Ανακυκλωμένα Πλαστικά – Επικίνδυνα για το Περιβάλλον και την Υγεία σας

Ερωτήσεις για το περιβάλλον βαραίνουν πολύ το μυαλό των ανθρώπων αυτές τις μέρες. Οι αναφορές για νέες καταστροφές πλημμυρίζουν τα ερτζιανά. Φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χτυπηθεί από 905 ανεμοστρόβιλους ρεκόρ μέχρι τις 11 Μαΐου 2008. Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ κατά μέσο όρο είχαν συνολικά 1270 ανεμοστρόβιλους ετησίως τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η αμερικανική μέλισσα εξαφανίζεται και προβλέπεται να εξαφανιστεί.

Δεν είναι μόνο το εξωτερικό μας περιβάλλον που μας απασχολεί. Πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα των επεξεργασμένων λυμάτων αποκάλυψαν μόλυνση από αντιβιοτικά, τον έλεγχο των γεννήσεων και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών.

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες υγείας που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΠΥ, του αυτισμού και της ινομυαλγίας, αυξάνονται. Είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε εάν παίζουν περιβαλλοντικοί παράγοντες εδώ.

Ένας μεγάλος κατασκευαστής αναψυκτικών ανέβηκε πρόσφατα στην «πράσινη μπάντα» ανακοινώνοντας τη σειρά ανακυκλωμένων πλαστικών ρούχων με την ετικέτα rPET®. Τα εμπορεύματά της περιλαμβάνουν μπλουζάκια, τσάντες, καπάκια, πορτοφόλια και σημειωματάρια κατασκευασμένα από χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια που διαφορετικά θα κατευθυνόταν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

«Είναι μια εξαιρετική χρήση ανακυκλωμένων υλικών», είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο κολοσσός του κλάδου δεν είναι μόνος στην προσφορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Το 2007, κυκλοφόρησαν 328 νέα πράσινα προϊόντα σε σύγκριση με μόλις πέντε το 2002.

Πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα ανακυκλωμένα πλαστικά;

Ο Timothy J. Krupnik, γράφοντας για το Τμήμα Ανακύκλωσης του Οικολογικού Κέντρου του Μπέρκλεϋ, εξήγησε ότι τα πλαστικά κατασκευάζονται από αιθυλένιο, το οποίο είναι φυσικό αέριο. Το αιθυλένιο απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία διύλισης του πετρελαίου. Υπό αυτή την έννοια, τα πλαστικά προέρχονται απευθείας από το αργό πετρέλαιο, το οποίο είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος. Το αέριο αναμιγνύεται με μια σειρά από άλλα πρόσθετα, πολλά τοξικά, για να παραχθεί το προϊόν.

Τα μπουκάλια αναψυκτικού PET, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν φράγματα μολύβδου στη δομή του μπουκαλιού. Λόγω των πολυάριθμων χημικών ουσιών που προστίθενται σε αυτά τα προϊόντα, η παραγωγή πλαστικών είναι μια εξαιρετικά τοξική διαδικασία. Σε σύγκριση με το γυαλί, η παραγωγή τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET) απελευθερώνει 100 φορές τον αριθμό των τοξικών χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Η ανακύκλωση πλαστικών απαιτεί σημαντικά ποσά ενέργειας, σε σύγκριση με το γυαλί. Το γυαλί μπορεί να υποβληθεί σε επανεπεξεργασία “ως έχει” επανειλημμένα από την αρχική του μορφή. Το ίδιο δεν ισχύει για το PET, λόγω των πολυάριθμων ενώσεων που περιέχονται σε αυτό.

Αν ο γίγαντας των αναψυκτικών ήθελε πραγματικά να γίνει «πράσινος» η μετάβαση στα γυάλινα δοχεία θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Μέχρι τώρα όλοι έχουμε ακούσει για τους κινδύνους της θέρμανσης των πλαστικών. Οι βδέλλες με διοξίνες είναι ένα κοινό θέμα στα talk show εδώ και αρκετά χρόνια.

Αλλά σκεφτείτε τους πλαστικοποιητές, μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το πλαστικό, να το διαμορφώσουν και να το κάνουν λιγότερο άκαμπτο. Οι πλαστικοποιητές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, ένα τοξικό χημικό υλικό και γνωστό ενδοκρινικό διαταράκτη. Το ενδοκρινικό σας σύστημα βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού, του αναπαραγωγικού και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Οι φθαλικοί εστέρες (συλλογικά φθαλικός μονοαιθυλεστέρας, φθαλικός μονοβουτυλεστέρας, φθαλικός διαιθυλεστέρας, φθαλικός διαιθυλεστέρας, φθαλικός διβουτυλεστέρας και φθαλικός βενζυλ βουτυλεστέρας) μπορούν να καταποθούν από τον οργανισμό όταν χρησιμοποιούνται πλαστικά προϊόντα ως δοχεία πόσης ή για αποθήκευση τροφίμων.

Τα ανθρακούχα ποτά, τα λιπαρά τρόφιμα και τα προϊόντα που θερμαίνονται σε πλαστικό προκαλούν τη διοχέτευση αυτών των χημικών ουσιών από τη συσκευασία στο ίδιο το προϊόν τροφίμου ή ποτού. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες μεταναστεύουν στο ενδοκρινικό σύστημα, μιμούνται τις φυσικές ορμόνες του σώματος. Αυτό προκαλεί σύγχυση στο ενδοκρινικό σύστημα και οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές της υγείας.

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Asheville, μελέτησε την κατάποση φθαλικών ενώσεων σε πηλό μοντελοποίησης το 2004. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φθαλικές ενώσεις εισέρχονται στο σώμα τόσο μέσω της θέρμανσης (αναθυμιάσεις) όσο και μέσω των υπολειμμάτων στο δέρμα, κάτι που θα σας αφήσει να αναρωτιέστε εάν τα ανακυκλωμένα ρούχα από πλαστικά είναι ασφαλής. Την ίδια χρονιά η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών μαλακτικών σε όλα τα παιχνίδια και τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των τριών ετών.

Μέχρι στιγμής οι μελέτες σχετικά με την πρόσληψη αυτών των χημικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα έχουν επικεντρωθεί στην εισπνοή και την κατανάλωση. Δεν γνωρίζουμε εάν η θερμότητα του σώματος, για παράδειγμα, είναι αρκετή για να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες ή αν οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος. Γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία του νερού στο ντους είναι επαρκής για να απελευθερώσει τοξίνες στις κουρτίνες μπάνιου από βινύλιο.

Σκεφτείτε τι δεν γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να φορέσετε ένα προϊόν.

Η Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο, συμβουλεύει τους καταναλωτές:

o Χρησιμοποιήστε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικά, καθαριστικά και άλλα προϊόντα που δεν περιέχουν “άρωμα” στη λίστα συστατικών – το “άρωμα” συνήθως περιλαμβάνει το φθαλικό DEP.

o Αποφύγετε το μαγείρεμα ή το φούρνο μικροκυμάτων σε πλαστικό.

o Χρησιμοποιήστε μια κουρτίνα μπάνιου χωρίς βινύλιο.

o Χρησιμοποιήστε χρώματα και άλλα προϊόντα χόμπι σε καλά αεριζόμενους χώρους.

o Δώστε στα παιδιά ξύλινα και άλλα παιχνίδια χωρίς φθαλικές ενώσεις και μην αφήνετε τα παιδιά να μασούν μαλακά πλαστικά παιχνίδια.

o Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι ασθενείς μπορούν να παροτρύνουν τις ιατρικές τους εγκαταστάσεις να μειώσουν ή να εξαλείψουν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν φθαλικές ενώσεις.

o Αποφύγετε προϊόντα από εύκαμπτο PVC ή πλαστικό βινυλίου. Μερικά παραδείγματα αυτών των προϊόντων περιλαμβάνουν έπιπλα γκαζόν από PVC, αδιάβροχα βινυλίου, εύκαμπτα δομικά υλικά από PVC, κουρτίνες μπάνιου από βινύλιο και παιχνίδια για παιδιά ή κατοικίδια από PVC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top