Ένας οδηγός οικιακής κομποστοποίησης

Με απλά λόγια, κομποστοποίηση είναι η αποσύνθεση ή διάσπαση οργανικών υλικών (υλικών που κάποτε ζούσαν) και άλλων υλικών που κάποτε ζούσαν για να δημιουργήσετε μια γήινη, σκοτεινή, εύθραυστη ουσία που είναι εξαιρετική για να προσθέσετε στον κήπο σας λαχανικά και φυτά ή γενικά να εμπλουτίσετε τον κήπο έδαφος.

Βακτήρια, μύκητες, σκουλήκια και σκαθάρια (οι αποικοδομητές) όλα βοηθούν το υλικό να σπάσει τελικά, οι κάδοι και οι σωροί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε τα οικιακά απορρίμματα σε αυτό το πολύτιμο υλικό για να εμπλουτίσετε το χώμα σας.

Στο περιβάλλον αυτή η αποσύνθεση συμβαίνει στη φύση καθώς τα φύλλα συσσωρεύονται στο δάσος και αρχίζουν να αποσυντίθενται. Τελικά, τα φύλλα που σαπίζουν επιστρέφουν στο έδαφος, όπου οι ζωντανές ρίζες μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ανακύκλωσης ανακτώντας τα θρεπτικά συστατικά από τα αποσυντιθέμενα φύλλα.

Σήμερα, το να μετατρέψουμε αυτά τα απόβλητα σε χρήσιμο χούμο/χώμα δεν μας βοηθάει μόνο να έχουμε ένα φανταστικό μέσο καλλιέργειας για τις ντομάτες μας, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της πίεσης στον χώρο υγειονομικής ταφής που γίνεται όλο και πιο σπάνιος, κάνετε πραγματικά το κομμάτι σας για το περιβάλλον.

Για την επιτυχή κομποστοποίηση πρέπει να κατανοήσετε ορισμένα βασικά στοιχεία κομποστοποίησης για να διασφαλίσετε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα επιτρέψουν στους μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες) να ευδοκιμήσουν. Εάν διατηρείτε το σωρό σας κομποστοποίησης για να καλύψετε τις ανάγκες τους, θα μετατρέψουν ευχαρίστως τα απορρίμματα του κήπου και της κουζίνας σας σε λίπασμα πολύ πιο γρήγορα.

Πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κατά την κατασκευή του σωρού σας κομποστοποίησης:

Κυκλοφορία αέρα. Ο αέρας που κυκλοφορεί ελεύθερα είναι ζωτικής σημασίας για ένα σωρό κομπόστ. Τα μικρόβια κομποστοποίησης είναι αερόβια — δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους αν δεν τους παρέχεται αέρας. Χωρίς αέρα, αναερόβια (που δεν χρειάζονται αέρα) μικρόβια καταλαμβάνουν το σωρό. Προκαλούν αργή αποσύνθεση και τείνουν να μυρίζουν σαν πολύ άσχημα σκουπίδια. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλοί χώροι αέρα στο σωρό κομποστοποίησής σας.

Ορισμένα συστατικά κομπόστ, όπως αποκόμματα πράσινου γρασιδιού ή υγρά φύλλα, απλώνονται πολύ εύκολα σε γλοιώδη στρώματα από τα οποία ο αέρας δεν μπορεί να περάσει. Άλλα συστατικά, όπως το άχυρο, δεν μαλακώνουν εύκολα και είναι πολύ χρήσιμα στο να αφήνουν τον αέρα στο κέντρο ενός σωρού. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή αερισμό για το σωρό σας και τα μικρόβια του, διαλύστε καλά ή ανακατέψτε όλα τα συστατικά που μπορεί να χαλάσουν και να αποκλείσουν τον αέρα. Μπορείτε επίσης να γυρίσετε το σωρό για να μπει αέρας μέσα του, πράγμα που σημαίνει να το σπάσετε εντελώς με ένα φτυάρι ή ένα πιρούνι κήπου.

Υγρασία

Οι αποικοδομητές ευδοκιμούν σε περιβάλλον πλούσιο σε υγρασία. Θα πρέπει να είναι αρκετά υγρό, αλλά όχι μούσκεμα, θα πρέπει να υπάρχει αρκετή υγρασία για να καλύψει όλες τις επιφάνειες της οργανικής ύλης, αλλά όχι αρκετά υγρό ώστε να μουσκέψει καθώς αυτό θα αποκλείσει τον αέρα από το μείγμα προάγοντας αυτές τις δυσάρεστες αναερόβιες συνθήκες. Έτσι, εάν έχετε πολλά βρεγμένα φύλλα ή μοσχεύματα χόρτου, θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη ξηρή ύλη όπως άχυρο ή ξερά φύλλα μόνο για να εξισορροπήσετε λίγο τα πράγματα.

Θερμοκρασία

Οι αυξημένες θερμοκρασίες ενθαρρύνουν την αύξηση της δραστηριότητας αυτών των ζωτικών αποικοδομητών, επομένως η διαδικασία αποσύνθεσης θα μειωθεί με πτώση της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Για να ενθαρρύνετε μια μεγαλύτερη περίοδο αποσύνθεσης, τοποθετήστε το στην πιο ηλιόλουστη θέση που μπορείτε για να παρατείνετε την εποχή.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε: – Εάν έχετε κατά νου ότι οι ταχύτεροι αποικοδομητές είναι αερόβιοι (τους αρέσει ο αέρας) και τους αρέσει να είναι ζεστοί και υγροί, τότε είστε λίγο πολύ στο δρόμο σας για να μάθετε τα βασικά της κομποστοποίησης.

Τι υλικά μπορώ να κομποστοποιήσω; Το να αποφασίσετε ποια υλικά κομποστοποίησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι σχετικά απλό. Μπορεί βασικά να χωριστεί σε δύο ομάδες τους «Πράσινους» και τους «Καφέ».

Τα πράσινα είναι πλούσια σε άζωτο και τα καφέ είναι πλούσια σε άνθρακα.

Η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο θα οδηγήσει σε ένα καλό κομπόστ. Μια ισορροπία 50:50 του καθενός θα οδηγήσει σε έναν καλό κάδο ή σωρό κομποστοποίησης.

Περίληψη των Πρασίνων

Φύλλα τσαγιού

Φακελάκια τσαγιού

Κόκκοι καφέ

Αποφλοιώσεις φρούτων και λαχανικών

Μοσχεύματα χόρτου

Αποξηραμένα άνθη

Κοχύλια αυγών

Περίληψη του Browns

Ελαφρύ χαρτόνι- eg- κουτί αυγών

Χαρτί κουζίνας

Ελαφριά αποκόμματα φράχτη

Πριονίδια ή ρινίσματα ξύλου

Τέφρα ξύλου και τύρφης (χωρίς τέφρα άνθρακα)

Ένας υγιής σωρός ή κάδος κομποστοποίησης θα έχει καλή αναλογία άνθρακα/αζώτου.

Καλή υγιεινή κομπόστ σημαίνει να καλύπτετε φρέσκο ​​υλικό πλούσιο σε άζωτο, το οποίο μπορεί να απελευθερώσει οσμές εάν εκτεθεί στον αέρα, με υλικό πλούσιο σε άνθρακα, το οποίο συχνά αποπνέει καλύτερη μυρωδιά. Πάντα προσθέτω περισσότερο άνθρακα αν μπορώ ή αν αμφιβάλλω.

Ποια υλικά δεν πρέπει να κομποστοποιήσω; Δείτε παρακάτω τη σύνοψη των υλικών που δεν είναι κατάλληλα για τον οικιακό κομποστοποιητή:-

Υλικός Λόγος

  • Κρέας και ψάρι – προσελκύει παράσιτα
  • Λάδι και γράσο – προσελκύει παράσιτα
  • Μαγειρεμένο φαγητό – προσελκύει παράσιτα
  • Αειθαλείς θάμνοι -πολύ όξινοι
  • Απόβλητα γάτας ή σκύλου – κίνδυνος ασθένειας
  • Πλαστικό, μέταλλο και γυαλί – δεν θα σπάσουν
  • Καλαμπόκι, ξυλεία – αργεί πολύ να σπάσει

Εάν δοθεί αρκετός χρόνος, όλα τα βιοδιασπώμενα υλικά θα αποσυντεθούν, αλλά δεν είναι όλα τα οργανικά υλικά κατάλληλα για τον οικιακό κομποστοποιητή. Τα περισσότερα συστήματα οικιακής κομποστοποίησης δεν θα φτάσουν σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσουν τα παθογόνα και να αποτρέψουν τα παράσιτα. Έτσι, τα περιττώματα κατοικίδιων ζώων, η κοπριά των ζώων, τα υπολείμματα κρέατος και γαλακτοκομικών είναι καλύτερα να αφεθούν στους επαγγελματίες. Πιθανότατα θα έχετε αρκετές φλούδες φρούτων και λαχανικών καθώς και φύλλα και μοσχεύματα χόρτου για να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση στο σπίτι σας και να συνεχίσετε.

Τύποι κάδων κομποστοποίησης. Υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων κομποστοποίησης. Κυμαίνονται από απλές συρμάτινες κατασκευές, ενώ άλλες μπορούν να αγοραστούν σε κέντρα κήπου ή σε κέντρα ανακύκλωσης τοπικών αρχών. Αυτό που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το πόσο χώρο και σκουπίδια έχετε!!

Ακολουθεί μια απλή λίστα σύγκρισης και αντίθεσης τύπων κάδων κομποστοποίησης για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε.

Κάδοι σκουληκιών

Η κομποστοποίηση σκουληκιών είναι μοναδική επειδή χρησιμοποιεί μόνο υπολείμματα τροφών και όχι απόβλητα αυλής. Είναι ιδανικό για άτομα με πολύ μικρές αυλές, ή χωρίς αυλή. Οι κάδοι κομποστοποίησης σκουληκιών μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος ή να αγοραστούν. Οι κάδοι σκουληκιών έχουν σχεδιαστεί για να αποκλείουν τα πλάσματα που μπορεί να προσελκύονται από υπολείμματα τροφών. Ένας επιτυχημένος κάδος σκουληκιών δεν θα μυρίζει, μπορεί να συλλέγεται κάθε λίγους μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Χωρίς Σύστημα Κάδου ή σωρό κομποστοποίησης Αυτή είναι η φθηνότερη και απλούστερη μορφή κομποστοποίησης και είναι εξαιρετική εάν έχετε πολλά στολίδια και μια μέτρια έως μεγάλη περιοχή για να εντοπίσετε το σωρό σας.

Τοποθετείτε το οργανικό σας υλικό σε κάποιο σημείο στον κήπο σας και χτίζετε ένα σωρό εκεί. Με τον καιρό θα μετατραπεί σε λίπασμα. Απλώς προσθέστε νέο υλικό πάνω από το σωρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη: –

Ο σωρός θα απλωθεί όσο μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να σταματήσει τοποθετώντας ένα πλαίσιο γύρω του, κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες, για παράδειγμα.

Η κομποστοποίηση με χρήση σωρού δεν είναι η πιο γρήγορη μέθοδος επειδή ο σωρός έχει μια μεγάλη επιφάνεια όπου χάνει τη θερμότητα και την υγρασία. Με τη βροχή, τα μέταλλα στο κομπόστ σας ξεπλένονται αν δεν το καλύψετε.

Θα μπορούσατε να περιφράξετε αυτόν τον τύπο σωρών για να διατηρήσετε τον έλεγχο του σωρού κομποστοποίησης καθώς και να μπορείτε να καλύπτετε εύκολα στη βροχή για να αποτρέψετε την απώλεια ορυκτών.

Πλαστικοί κάδοι κομποστοποίησης Αυτοί οι στρογγυλοί μαύροι ή πράσινοι πλαστικοί κάδοι κομποστοποίησης που πωλούνται εύκολα σε καταστήματα υλικού ή φυτώρια. Είναι κοινά επειδή είναι σχετικά φθηνά στην αγορά τους σε σύγκριση με το κόστος των υλικών για την κατασκευή ενός πλήρους μεγέθους κάδου κομποστοποίησης ξυλείας τριών θαλάμων και δεν υπάρχει καμία εργασία για την τοποθέτησή τους. Απλώς τοποθετήστε τα σε μια γωνιά του κήπου σας και αρχίστε να γεμίζετε.

Αυτή είναι μια εικόνα του ποτηριού μου για κομποστοποίηση από τις τοπικές αρχές – στήνεται γρήγορα και εύκολα και αρχίζει να γεμίζει. Διαθέτει ξεχωριστή βάση με τρύπες (για να περάσουν τα σκουλήκια και άλλοι οργανισμοί του εδάφους) και ένα καπάκι από πάνω. Υπάρχει μια πόρτα στο μπροστινό μέρος για να επιτρέπει την εύκολη αφαίρεση του τελικού κομπόστ. Είναι πολύ “φιλικό προς τους γείτονες” καθώς διατηρεί τυχόν πιθανές μυρωδιές μέσα στο πλαστικό ποτήρι, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κομποστοποιηθούν τα υλικά – από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Κομποστοποιητές Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τύπους κάδων κομποστοποίησης είναι ο ανατροπέας κομποστοποίησης. Αυτή η δομή τύπου κάννης επιτρέπει τον αερισμό των οργανικών απορριμμάτων γυρίζοντας τη λαβή. Το δοχείο γεμίζεται με τα ίδια συστατικά όπως ο συνηθισμένος σωρός, αφήνεται για μερικές ημέρες για να ξεκινήσει η κομποστοποίηση και στη συνέχεια γυρίζει πολλές φορές κάθε μέρα.

Η περιστροφική δράση του ποτηριού διασφαλίζει ότι τα βακτήρια κομποστοποίησης δεν έχουν ποτέ έλλειψη οξυγόνου, επομένως συνεχίζουν να λειτουργούν με πλήρη ταχύτητα. Η συνεχής ανάμειξη διασφαλίζει ότι όλα τα συστατικά είναι καλά κομποστοποιημένα και ότι δεν υπάρχουν στεγνά μέρη στο ποτήρι. Για να λειτουργήσει σωστά, το ποτήρι πρέπει να γεμίσει ταυτόχρονα, επομένως δεν είναι κατάλληλο για να προσθέτετε λίγο υλικό τη φορά. Επομένως, θα χρειαστείτε ένα καλό σωρό οργανικών υλικών για να ξεκινήσετε αυτόν τον τύπο κάδων κομποστοποίησης.

Το ένα κύριο μειονέκτημα αυτών των τύπων κάδων κομποστοποίησης είναι ότι μπορεί να είναι πραγματικά σκληρή φυσική εργασία για να γυρίσετε τον κομποστοποιητή.

Οι διάφοροι τύποι κάδων κομποστοποίησης που διατίθενται είναι τεράστιοι, πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πόσο χώρο και αναμενόμενα απόβλητα θα έχετε, έχω έναν μικρό κήπο και μια μικρή ποσότητα απορριμμάτων/απορρίμματα κουζίνας, οπότε ο πλαστικός κάδος είναι ιδανικός. Εάν έχετε μεγάλο κήπο, τότε ένας σωρός κομποστοποίησης μπορεί να είναι καλύτερος για την περίπτωσή σας, αλλά όσο μικρή και αν είναι η περιοχή, μπορείτε να κάνετε κομποστοποίηση δωρεάν!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top